Verplicht vrijwillig
Vanmorgen las ik ik mijn ochtendkrant, dat vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten een dringend verzoek van de gemeente kunnen krijgen, om in ruil voor zorg vrijwilligerswerk te verrichten. Er staat een keurig schema bij, hoe dat in zijn werk moet gaan.
Als je dat schema volgt, dan zie je, dat bovenstaande alleen geldt voor ozg-ers (ouderen, zieken en gehandicapten), die geen eigen geld hebben en waarbij geen zelfvoorziening (een netwerk van partners, kinderen, buren, vrienden) mogelijk is, Zeg maar de eenzame, alleenstaande ozg-er, de eaozg-er.
Drie vliegen in een klap: De eaozg-er is minder eenzaam, de voorschoolse opvang heeft een hele pot met eaozg-ers, die de kinderen met een taalachterstand gaan voorlezen en men kan weer een aantal thuiszorgmedewerkers ontslaan. Het is op vrijwillige basis, maar als je niet mee wilt doen, dan loop je wel de kans, dat je de zorg die je nodig hebt, niet of in mindere mate krijgt. Een typisch VVD-voorstel, gepresenteerd door een PvdA-staatssecretaris.
Het probleem is evenwel, dat anderen (de gemeenten) moeten gaan bepalen, of je wel of niet een eaozg-er bent. Ben je een eaozg-er met geld, dan hoef je niet mee te doen, maar dan betaal je een veel hogere bijdrage voor de zorg, die je nodig hebt. Ben je een uiterst gehandicapte eaozg-er, dan hoef je ook niet mee te doen, want dat gaat nou eenmaal niet, maar weer bepaalt de gemeente, tot welke categorie eaozg-er je behoort.
Uiteraard is dit weer een gewone ordinaire bezuinigingsoperatie, maar de argumenten die erbij gegeven worden vind ik geniaal. Ik zie het al voor me: Een fragiel oudje, een rochelende zieke, een wankelende gehandicapte die (let wel) niet zelfvoorzienend is, gaat 's ochtends heel vroeg (want het is de voorschoolse opvang) kinderen met een taalachterstand voorlezen. Ik kan niet wachten tot ik oud word, al mijn geld verbrast heb, van mijn vrouw gescheiden ben en alle buren op stang heb gejaagd. Anders hoor ik niet bij de doelgroep.